Hippiefestival in de Media

Gorcums Hippiefestival in de media

Hippiefestival in de media

 

Stad Gorinchem 7 juli 2015  (dus na het festival)

 

Stad Gorinchem 7 juli 2015

 

2015 AD

2015 AD

 

2015 AD

2015 AD

 

2015 AD

 

matrixbord 2015

 

matrixbord 2015

 

 

Host van het festival 2014

Lianne Miali

 

Gorcumse Courant

Stukje in Gorcumse Courant 27 april 2011 LINK

 

MOOIE IMPRESSIE VAN VARA HUMOR TV

http://humortv.vara.nl/p.343188.hoe-grappig-hippiefestival.html
 

AD Rivierenland/Drechtsteden 05-07-2010

bron: AD Rivierenland/Drechtsteden dd 5 juli 2010
AD Rivierenland/Drechtsteden dd 5 juli 2010


 

Volkskrant 05-07-02010

Volkskrant 05-07-2010 Hippiefestival


 

Gorcums Hippiefestival groeit door

maandag 5 juli 2010 10:07
GORINCHEM - Het succes van het Hippiefestival Buiten de Waterpoort in Gorcum lijkt niet te stuiten. Ieder jaar zie je progressie, niet alleen in de programmering, maar ook wat geluid en licht betreft en de totale organisatie: Het wordt de geöliede machine, waar ieder evenement op zit te wachten. Wat een geweldige ploeg vrijwilligers, wat een vaklui achter de knoppen en – zeker niet in de laatste plaats – wat een geweldige acts.

Door Aart Roza
Zaterdagmiddag dreigde het even mis te gaan, toen een paar fikse buien de feestvreugde trachtten te verstoren. Daardoor werd een flinke vertraging in de programmering opgelopen. Maar doordat de Steely Dan set niet doorging viel dat uiteindelijk nog mee. Qua programma opbouw was het weer genieten. De performance bijvoorbeeld van Wish We Were There met een veelkoppig kinderkoor in Another Brick In The Wall van Pink Floyd was hartverwarmend, maar hun opvolger Thin Lizzy ook. Frans Swaters deed zijn eerste optreden als basgitarist, terwijl sologitaristen Twan van Genderen en Matthijs Snoek uiterst sterk twin gitaarwerk lieten horen en de zanger zich ook al goed in deze in deze setting bleek te kunnen vinden.
Gouden Plectrum
Vervolgens weer een speciaal moment. Ron Krop was naar het festival gelokt om een kort setje met repertoire van John Lee Hooker te spelen en had daarvoor muzikanten uitgenodigd uit de band El Kroppo en/of Kroppo's Bluesband, maar ook gitarist Marco van Zwieten van Back In Town. Ja, het had hem enigszins bevreemd dat er voor zo'n schijnbaar onbelangrijk tussendoortje zoveel publiek was afgekomen en dan met name veel familie en vrienden en vriendinnen. De gorilla kwam tijdens zijn set uit de mouw, toen locoburgemeester Jack Oostrum de microfoon ter hand nam, om Ron namens de gemeente Gorinchem een oorkonde aan te bieden voor zijn meer dan veertigjarige inzet voor de Gorcumse popmuziek, vergezeld door een gouden plectrum. Dus misschien gaat Ron nu eindelijk eens mét plectrum spelen. Over het optreden van Stormbringer behoefde je op voorhand niet in te zitten. Die mannen brengen het werk van Deep Purple of ze het zelf geschreven hebben. Roel en Martin deden het vervolgens in de tent geweldig met sound en muziekkeuze, terwijl Ruben Hoeke tussendoor ook weinig twijfel liet bestaat waarom hij door zijn collega-gitaristen enkele jaren geleden tot beste van Nederland werd verkozen.
Simon & Garfunkel
Wat op de zondag na de vertrouwde Joni Mitchell set van mede-organisator Donna opviel was Sounds Of Simon, met werk van Simon & Garfunkel. Die samenzang – met name de partijen van Art Garfunkel – zijn niet gemakkelijk benaderbaar, maar volgens Piet Vogel (ook liefhebber van het duo en één van de onvermoeibare krachten van de crew) werd hier toch weer een topprestatie geleverd. De voornamelijk uit Allman Brothers Band opgebouwde set van Rambin' Men klonk als een klok en René Ederzeel bleek zelfs de sustain van Carlos Santana tot in de vingertoppen te beheersen. En wat had hij een goede band meegenomen. Percussie is natuurlijk belangrijk bij Santana muziek en onder leiding van een fanatiek spelende oudgediende Gino Mion op drums was het optreden van deze band ook ritmisch een waar feest. Captain Toulouse trok vervolgens een blik Doobie Brothers open en met zulke klasbakken in de band kan het natuurlijk niet misgaan. Ook de koortjes niet, maar dat kun je wel overlaten aan bijvoorbeeld Dirk-Jan Middelkoop en Rien Vaarwater. Jeffrey van Duffelen hield zich nu bescheiden bij de percussie, maar ook wat dat betreft is hij groots, zo zal binnenkort blijken op de de eerste cd van Kroppo's Blues Band.
Joe Cocker
De mannen van Barking Luke & the Gadget Bluesband zijn van vele markten thuis, zo bleek ook nu. In het strakke tijdschema werden songs van Creedence Clearwater Revival met verve gebracht, maar de verbazing bij de duizenden bezoekers was groot toen plotseling Joe Cocker het podium besteeg. Niet de echte, maar hij lijkt er sprekend op en – belangrijker – klinkt ook als Sheffieldse Joe. Het was een mazzeltje dat Rotterdamse Cees, zoals hij eigenlijk heet, beschikbaar was voor het Hippiefestival, want hij doet nogal wat optredens.
Het afsluitende YCT Experience met Jimi Hendrix materiaal was inderdaad een waardig eerbetoon aan de meester. Deze mannen spelen met songs van Jimi met zoveel klasse en gevoel voor het origineel dat je er ondanks de weer sterk opgelopen temperatuur kippenvel van kreeg.

 


 

Hippiefestival verbreedt muziekbeeld

dinsdag 22 juni 2010 08:02

GORINCHEM - Het Hippiefestival Buiten de Waterpoort leek in eerste instantie een ludiek eenmalige initiatief te zijn, waarbij een soort Woodstock aan de Merwede werd gecreëerd. Bands uit eigen stad en omgeving speelden repertoire van acts van dat festival. Dan ben je op een gegeven moment klaar of je moet in herhalingen gaan vallen. In die valkuil is de organisatie niet gestapt. Men heeft het muzikale beeld verbreed en kwam zo uit op muziek die gemaakt werd tussen 1965 en 1975. En dan kun je schier oneindig voortborduren, want die periode is waarschijnlijk het meest invloedrijk, creatief en gevarieerd uit de gehele geschiedenis van de populaire muziek. Vandaar dat de verwachtingen bij de vierde aflevering op 3 en 4 juli weer hoog gespannen zijn.

Door Aart Roza
Na een op voorhand gloedvolle opening van stadsdichter Ro van Doesburg zaterdag om 12.00 uur zorgt een half uur later Deli Juice voor een Jefferson Airplane set. The Airplane is met The Grateful Dead de meest bekende groep van de San Fransisco sound, maar in tegenstelling met The Dead had Jefferson Airplane wel hits: White Rabbit en Somebody To Love. Nummers, die zangeres Grace Slick had meegenomen uit haar vorige groep The Great Society. Een lastige tante overigens, die de sfeer bij het Holland Popfestival in het Kralingse bos 40 jaar geleden behoorlijk verziekte door met veel misbaar kenbaar te maken dat de lichten die de cameraploeg nodig had uit moesten. Na de kinderzangwerkplaats, is het om 14.00 uur de beurt aan 's Avonds Als Het Donker Wordt met een Byrds set. The Byrds, half jaren zestig het Amerikaanse antwoord op The Beatles. Een groep vol ego's, want Jim (later Roger) McGuinn wierp zich dan wel op als leider, maar Gene Clark was niet alleen een betere songwriter, maar ook een voortreffelijke zanger. Wish We Were There brengt vanzelfsprekend Pink Floyd repertoire. De naam refereert aan één van de bekendste albums van die band. Enigszins uit de boot vallend wat betreft het beoogde tijdperk '65-'75 wordt de perfomance van Another Brick In The Wall, want die verscheen in '79. Wish We Were Here brengt een variant zoals we die nog nooit gezien hebben: met een zeventig-koppig kinderkoor.
Opvallend belooft ook het optreden van John Weldam met Johan Tol te worden, die getweeën Steely Dan materiaal brengen. No Whisky In The Jar speelt met Frans Swaters en Matthijs Snoek in de gelederen werk van Thin Lizzy, maar niet die tradional-hit uit '73. Men concentreert zich op het steverige werk. Ron Krop and Band doet vervolgens een half uur durend setje van de bluesgigant John Lee Hooker. Teruggrijpend op Thin Lizzy is het aardig dat Rons drummer Jeffrey van Duffelen meerdere malen in het buitenland optrad met Snowy White.
Om in de sfeer te blijven speelt vervolgens Trouble In Mind werk van The Paul Butterfield Bluesband. Blanke Paul was niet alleen een uitstekende zanger, maar vooral een gigant op de mondharmonica. Beide eigenschappen zijn te horen – naast de eigen platen - in The Band film The Last Waltz, waarin hij met die groep speelt in Mystery Train.
Stormbringer zit weer in het zwaardere werk, namelijk Deep Purple.   Dat geldt ook voor de dj's Roel en Martin die vervolgens in de tent het roer overnemen. Mannen die hun klassiekers kennen. Hun optreden wordt om 22.30 uur onderbroken door de Ruben Hoeke Band, die Rolling Stones songs doet. Zo goed als zijn vader Rob was als boogie-woogie pianist is Ruben op de gitaar. Enkele jaren geleden werd hij door collegae verkozen tot beste gitarist van ons land.

Percussie
Op zondag opent om 12.00 uur Donna het programma met een inmiddels vertrouwde Joni Mitchell set, gevolgd door Sounds Of Simon. Inderdaad met nummers van Simon & Garfunkel. Monkey Music komt daarna met Hair. In progressieve kringen werd eind jaren zestig met gemengde gevoelens tegen deze musical – die meerdere hits opleverde, onder andere van de Nederlandse band Zen – aangekeken; men vond het vercommercialiseren van de hippiecultuur en daar is veel voor te zeggen.
Ramblin'Men houdt het ook nu weer bij semi-akoestische southern-rock en jawel, helemaal passend in het tijdsbeeld. De groepen uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten zijn in ieder geval op de radio veel te weinig te horen.
Er zijn leuke bruggetjes in het programma. De Tilburgse djembégroep The Boomtack leidt namelijk het optreden in van de bekende gitarist René Ederzeel, die zich – veelzijdig als hij is – deze maal waagt aan het repertoire van Santana, waarin ook druk gebruik wordt gemaakt van percussie instrumenten.
Captain Toulouse speelt zoals uit de bandnaam valt af te leiden songs van The Doobie Brothers. Meerdere hits worden nog dagelijks gedraaid, waarvan Listen To The Music waarschijnlijk niet alleen het bekendst, maar ook het meest toepasselijk is voor het Hippiefestival. De bezetting van Captain Toulouse is in ieder geval sterk te noemen met mensen als Paul Putters, Dirk-Jan Middelkoop, Rien Vaarwater en Brain von Kriegenbergh.
Creedence Clearwater Revival speelde tijdens Woodstock. Barking Luke & the Gadget Bluesband gaat nu songs van de Amerikanen spelen en krijgt in hun set te maken met een onverwachte Engelse collega, die weliswaar op Woodstock ongeveer eentiende van de CCR gage kreeg maar wel in de film zat en mede daardoor wereldwijd doorbrak. En net als op het legendarische festival destijds sluit The YCT Experience het festival af met songs van Jimi Hendrix. Nu alle leden van de originele Jimi Hendrix Experience zijn overleden moet dit een waardige ode worden aan de beste (rock) gitarist die ooit geleefd heeft.

Programma: Zaterdag 3 juli: 12.00 Ro van Doesburg, 12.30 Jefferson Airplane, 13.30 Kinderzangwerkplaats, 14.00 The Byrds, 14.45 Pink Floyd, 15.45 Steely Dan, 16.30 Thin Lizzy, 17.30 John Lee Hooker, 18.00 Paul Butterfield Blues Band, 19.00 Deep Purple, 20.30 (tent) dj's Roel en Martin met om 22.30 uur Ruben Hoeke Band met The Rolling Stones.
Zondag 4 juli: 12.00 Joni Mitchell, 12.30 Simon & Garfunkel, 13.30 Hair, 14.30 Allman Brothers, 15.30 The Boomtack, 16.00 Santana, 17.00 Doobie Brothers, 18.00 Creedence Clearwater Revival + special guest, 19.00 Jimi Hendrix.

 


 

bijtertje GC 2009

Hippiefestival: perfecte start van de vakantie

Gorcumse Courant
Het ware hippiewezen moet in je bloed zitten. In 't mijne zit het niet vrees ik. Van zemelmuziek als die van de Mama's en Papa's houd ik niet, ik pas zelfs voor de softste drug en bloemetjes gaan in mijn buurt altijd dood. Voor mij geen love and peace, doe mij maar gewoon gezond realisme.
Maar mijn hemel, wat ben ik stapelgek op ons hippiefeest. Gorcum heeft zijn mooiste weekend van 2009 weer achter de rug als je het mij vraagt, en dan doel ik niet, of in ieder geval niet alleen, op het weer. Steeds meer vraag ik mij af waarom het zaterdag niet eens zo vreselijk druk was Buiten de Waterpoort, want ik kan mij werkelijk niet voorstellen wat een mens nog meer zou willen dan een hippiefeest als het onze. Een plekje in de zon, een drankje binnen handbereik, prima muziek en een heerlijkgemoedelijke sfeer. Ik kan echt geen minpuntjes noemen. Vind hooguit het tentfeest niet perse nodig op de zaterdagavond. Maar ach, waarom ook niet? Het is ronduit geweldig. Mijn verbazing over die lege plekken Buiten de Waterpoort op dag één is oprecht. Zonder tegen schenen te willen schoppen was dit hippiefestival het feest van het jaar in de stad. Misschien juist omdat het, bij mijn weten, zo uniek is in zijn soort. Of zo het juist het moment zijn geweest? De scholieren in de regio zijn de uren aan het aftellen, dit is de week dat de zomervakantie echt begint. Een mooier voorproefje dan afgelopen weekend Buiten de Waterpoort werd geserveerd was niet mogelijk. Gorcum doezelt weg in een serene vakantieroes. Ook deze column knijpt er even tussenuit. Het hippiefestival was de perfecte start van de zomervakantie. Het is aan de Zomerfeesten om ons straks weer wakker te schudden. Ik verheug me er al op. Goede vakantie! MD
 


Persbericht

 

Het Gorcums Hippiefestival 3 en 4 juli 2010 Buiten de Waterpoort, Gorinchem

Het is bijna weer zover: het hippiefestival komt er weer aan! Op 3 en 4 juli a.s. vindt het leukste festival van Nederland plaats Buiten de Waterpoort in Gorinchem, het Gorcums Hippiefestival! Twee dagen genieten van muziek, kunst, workshops, busjes en elkaar. Alle leeftijden zijn welkom en samen gaan we er weer een mooi feestje van maken.

Het Gorcums Hippiefestival heeft als uitgangspunt dat iedereen vrij is om zichzelf te zijn. Vrijheid was in 2009 dan ook het thema voor de gedichten die ingezonden konden worden en het lintgedicht dat we tijdens het festival met z’n allen hebben gemaakt, onder de bezielende leiding van stadsdichter Ro van Doesburg. Dit jaar maken we met z´n allen dat lintgedicht verder af.

We hebben in deze tijd, in dit deel van de wereld vrijheid. Vrijheid om te kiezen wat je met je leven wilt doen, hoe je je wilt ontwikkelen, waar je voor staat. Die vrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het leven is pas goed als iedereen in het maken van keuzes ook denkt aan de ander, rekening houdt met z’n omgeving. Beseft dat we het samen moeten doen. Dat kan als elk mens z’n verantwoordelijkheid neemt bij het maken van keuzes. Dat geeft hoop voor de toekomst. En er is hoop, want steeds meer mensen worden zich bewust van die verantwoordelijkheid. Het thema van het festival dit jaar is dan ook hoop.

Er zullen hekversieringen met dat thema, gemaakt door de Gorcumse scholen, worden opgehangen. Een aantal beginnende kunstenaars gaat ´n paar ombouwpauzes opvullen. Er is een loungetent waar je vegetarisch kunt eten en workshops kunt doen, onder andere jongleren. Er is ´n kinderhoek met springkussen, suikerspinnen en je kunt je gratis laten schminken. Er is weer ´n mooie hippiebazaar. En er is vooral…. Muziek.

Muziek uit de hippietijd maar dan vrij ruim genomen, zo ongeveer tussen 1965 en 1975. Vooral lokale bands, al dan niet voor de gelegenheid geformeerd, spelen de muziek van een van de bands van toen. We gaan dit jaar genieten van Jefferson Airplane, Steely Dan, Paul Butterfield Bluesband, Simon and Garfunkel, Joni Mitchell, Doobie Brothers en nog meer! Het feest in de grote tent op zaterdagavond (dat kost wel entree, € 6) wordt fantastisch want de landelijk bekende Ruben Hoeke band, een echte steamy bluesband, gaat speciaal voor ons festival een tribute doen aan The Rolling Stones!

Zoals bekend is het festivalveld omlijst met hippiebusjes. Eigenaars van VW T2busjes weten ons inmiddels te vinden en het wordt steeds leuker en mooier!

Kijk op www.hippiefestival.nl voor meer informatie. Tot het eerste weekend van juli! Peace
 


Uitzending van Giel Beelen met Ro en Donna: http://giel.vara.nl terugluisteren 16 juni 2009 6:00-7:00
Gorcums Hippiefestival bij Giel Beelen 3FM